Sådan håndterer du et databrud

Guide til forebyggelse af databrud er afgørende for din virksomhed.
Er I forberedt?
Vi har samlet de 5 største faldgruber, virksomheder ofte falder i efter et sikkerhedsbrud. Fra forsinket reaktion til uklar kommunikation – vi giver praktiske råd og løsninger, der hjælper jer med at minimere skaderne og beskytte virksomheden.

Forebyggelse af databrud er afgørende for at beskytte din virksomhed mod alvorlige konsekvenser.

Hvis du oplever et brud på din sikkerhed, oplever at få stjålet sårbar data eller at nogen har hacket dit system, så er den første tid altafgørende. Derfor har vi skrevet om nogle af de mest gængse faldgruber, man kan komme til at dumpe i, hvis man ikke holder tungen lige i munden i forbindelse med et brud.

Og vi synes virkelig du skal læse videre…

Vidste du for eksempel, at den gennemsnitlige pris på et data brud i Skandinavien er helt oppe på 15 millioner kroner?

Har du råd til at betale et beløb af den størrelse, hvis din virksomhed bliver ramt?

Men bare rolig – vi er selvfølgelig klar med 5 gode tips til, hvad du ikke skal gøre i den første tid efter et databrud:

  • Faldgrube #1 – forsinket reaktion (vi lover dig, det går ikke væk, selvom du ignorerer det).
  • Faldgrube #2 – utilstrækkelig eller uklar kommunikation til kunder og medarbejdere
  • Faldgrube #3 – manglende isolering af systemer
  • Faldgrube #4 – uvidenhed om juridiske krav
  • Faldgrube #5 – du glemmer den menneskelige faktor
Svævende laptop med rødt advarselssymbol og skjold, der repræsenterer databrud og IT-sikkerhedsrisici

Faldgrube 1: Forsinket reaktion

Noget af det værste du kan gøre, er nok netop at gøre intet… Eller forsinke reaktionen – dit allerbedste våben til at komme bedst muligt igennem et databrud er at reagere hurtigst muligt.

For at kunne reagere hurtigt og hensigtsmæssigt, så anbefaler vi altid at man har en beredskabsplan klar. På den måde har du taget stilling til, hvem der gør hvad samt hvor og hvordan du sikrer din infrastruktur, så du kan vurdere omfanget af skaden, informere dem der eventuelt bliver berørt af det – og begrænse bruddet.

Det er helt afgørende at du får informeret dine interessenter – det kan være kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere, sådan noget har det med at slippe ud – også selvom du ikke ønsker det, og det kan føre til panik og miskommunikation, som på ingen måde gavner dig eller din virksomhed. Det bedste råd er derfor – gennemsigtighed! Især omkring tre helt essentielle punkter:

Vær opmærksom på, at du formodentlig er juridisk forpligtet til at skulle underrette myndighederne om bruddet. Udskyder du det – eller springe helt over – kan det have store økonomiske konsekvenser. Så den er i høj grad vigtig at berøre i din beredskabsplan.

Tag kontrol over din datasikkerhed nu

Faldgrube 2: Utilstrækkelig kommunikation

Klar, tydelig og præcis kommunikation er nøglen til rigtig meget godt – det kan der ikke herske tvivl om (vi har vidst alle stået i en situation, hvor vores intentioner er blevet misforstået…)

Sådan er det også i en kritisk situation, hvor der er sket et databrud. Utilstrækkelig eller uklar kommunikation kan skade dig yderligere. Hvordan du kommunikerer med interessenter, sætter tonen for, hvordan din virksomhed opfattes under krisen – og kan også have stor betydning for dit omdømme efterfølgende.

Hos Azend anbefaler vi, at du etablerer tydelige kommunikationskanaler for at holde dine interessenter informeret. Dette kan eksempelvis være:

Sørg for, at kommunikationen er konsekvent, gennemsigtig og præcis. Det betyder at den skal være i et sprog som alle forstår og at der skal komme regelmæssige opdateringer.

Faldgrube 3: Manglende isolering af systemer

Hvis du ikke får sikret dine systemer tidligt i forløbet, så risikerer du yderligere datatab – og endnu større skade på din forretning og dine interessenter. For at undgå dette kan du gribe til flere forskellige metoder:

Dit mål skal altid være at forhindre, at bruddet spreder sig yderligere. Når du har den del på plads – og først der – så kan du vurdere skadens omfang.

Identificér hvilke data der er blevet tilgået, find ud af hvordan man har fået adgang, og omfanget af skaden. Alt dette er afgørende for, at du kan informere dine interessenter og afgøre hvad dine næste skridt skal være.

Faldgrube 4: Uvidenhed om juridiske krav

Er du uvidende om hvilke krav der faktisk er til en virksomhed som din, i tilfælde af et databrud? I mange lande, Danmark inklusiv, har vi ret strenge databeskyttelseslove, og det kan derfor være katastrofalt, hvis I glemmer at underrette myndighederne om bruddet – det kan føre til store bøder eller endda retsager.

Det er derfor også vores klare anbefaling, at du allerede i din beredsskabsplan har indskrevet, hvilke regler du skal overholder, hvem der skal underrettes, hvad de skal have af vide og ikke mindst hvornår det skal gøres (vores råd er altid A.S.A.P!). Sidst men ikke mindst – dokumentér, dokumentér, dokumentér:

Korrekt og grundig dokumentation kan være med til at beskytte din virksomhed, hvis I kommer ud i et sagsanlæg.

Faldgrube 5: Den menneskelige faktor

I al praktikken i en krisehåndtering, kan man måske hurtigt overse mennesker der sidder på sidelinjen. Både kunder og medarbejdere kan være bekymrede og urolige efter et databrud.

Tag deres bekymringer alvorligt og reager hurtigt og empatisk. Giv dem klare instruktioner om, hvilke skridt de kan tage for at beskytte sig selv, og tilbyd hjælp, hvor det er muligt.
En medfølende respons kan hjælpe med at bevare kundernes loyalitet.

At støtte dine medarbejdere hjælper med at opretholde moralen og tilliden i organisationen.

Hvor ubelejligt og omkostningsfuldt et databrud kan være, så udnyt det samtidig som en læringsmulighed. Gennemfør en grundig evaluering efter hændelsen, hvor du identificerer, hvad der gik galt og hvordan det kan forhindres i fremtiden. Implementér også efterfølgende trænings- og oplysningsprogrammer for at uddanne medarbejdere i bedste praksis for datasikkerhed.

Er det lidt overvældende?

Det kan vi egentlig godt forstå – det er en stor mundfuld, og hvor starter man henne når man skal lave en beredskabsplan? Sikre at systemerne er up-to-date med alt det nyeste software og sikkerhedsudstyr?

Vi kan selvfølgelig hjælpe – vores dygtige konsulenter er klar med hjælp til både at lave pentests, sikkerhedstjek, awareness-træning og meget mere.

To Azend-medarbejdere i samarbejde foran en computerskærm på kontoret, der illustrerer teamwork og professionalisme.

Din IT-sikkerhed starter her

Artiklen er skrevet med hjælp og inspiration fra: The Technology Press

Relaterede indlæg