Azend er Best in Class

United Textile Group er en private label tekstilproducent, som leverer til kendte danske og udenlandske brands. Koncernen har hovedkontor i Danmark og beskæftiger i alt ca. 800 medarbejdere på tværs af datterselskaber i Litauen, Ukraine, Tyrkiet og Bangladesh.

United Textile Group

United Textile Group er en private label tekstilproducent, som leverer til kendte danske og udenlandske brands. Koncernen har hovedkontor i Danmark og beskæftiger i alt ca. 800 medarbejdere på tværs af datterselskaber i Litauen, Ukraine, Tyrkiet og Bangladesh.

For Mogens Ravnholt Jensen, som er økonomi- og IT-ansvarlig hos United Textile Group, handler det om at finde de bedste samarbejdspartnere på hver deres felt. Han tøver ikke med at kalde Azend best in class, når det handler om at levere et IT-setup, der kan understøtte forretningssystemet, som binder koncernens workflow sammen.


Samarbejdspartnere skal være Best In Class

Som tekstilproducent med produktion i adskillige lande, spiller det samlede workflow en helt afgørende rolle, når de forskellige dele skal samles til færdige produkter. United Textile Group har et helt specialiseret ERP-system, som alene er målrettet og optimeret til koncernens workflow, fra en style fødes til den leveres hos kunden.

Systemet bygger på Navision Variant, som er en løsning til tekstilbranchen. Ved at integrere forskelligt, webbaseret tredjepartssoftware har man opnået SAP-funktionalitet i en light-udgave uden overflødige funktioner. Systemet er globalt, løser kun relevante opgaver og er webbaseret, så medarbejdere på alle lokationer kan tilgå det og være live-opdaterede.

At holde systemet synkroniseret på tværs af lokationer og tidsforskelle kræver en oppetid, der ligger så tæt på de 100% som overhovedet muligt. Det er ingen lille opgave, når produktionen og store dele af koncernen befinder sig i lande, der, hvad angår IT, er langt efter Danmark. Men det lykkedes for Azend, som er sluppet gennem nåleøjet hos Mogens Ravnholt Jensen:

”Når vi ikke er flere end vi er – vi er 13 medarbejdere her på adressen – og for at vi kan køre det her rundt, så kræver det, at dem vi samarbejder med er best in class. Det gælder vores pengeinstitut, revisor, advokat, IT, kreditforsikringsselskab, forsikringsselskab og hvad vi elles måtte have af strategiske samarbejdspartnere. De skal være sindssygt dygtige til det, vi bruger dem til. Ellers kan samarbejdet nemt blive for dyrt, og ellers giver de ikke nok værdi.”

Systemet bør altid være online

ERP-systemet er meget velfungerende, men bagsiden er, at koncernen er sårbar, hvis det ikke kører. Når 800 ansatte skal producere op mod en million stykker tøj om måneden, kræver det planlægning ned i mindste detalje. United Textile Group har en logistikhub i Polen, hvor indkøbte metervarer, primært fra fabrikken i Tyrkiet, samles og hver fredag sendes med lastbil til produktionsstart i Ukraine mandag morgen.

”Tidsfristerne er simpelthen så korte. Det går ikke at sige: Så tager vi det bare med i næste uge.”

Mangler der noget i fredagens forsendelse, kan næste uges produktion ikke blive færdig, og ordren må lægges til side, indtil den manglende del er ankommet. Derfor er oppetiden så afgørende: UTGs medarbejdere skal kunne stole på, at systemet altid er online og synkroniseret, så de ændringer og indtastninger, man foretager i ordrerne, bliver registreret straks. Afbrydes forbindelsen blot kortvarigt, mister man overblikket. Måske endda uden at man selv er klar over det:

”Vi holder jo ikke øje med det. Hvis vi taster noget ind, så tænker vi ikke mere over det.”

Forståelse for forretningen er afgørende

United Textile Group modtager jævnligt tilbud på hosting af deres netværk, og en dag tikkede et tilbud ind, der var så fristende, at man valgte at skifte Azend ud med en anden leverandør. Det gav mulighed for at trimme forretningen yderligere på omkostningssiden. 

Det viste sig imidlertid hurtigt, at den nye leverandør havde undervurderet opgavens omfang og ikke kunne honorere kravet om at holde ERP-systemet opdateret på tværs af koncernens afdelinger. Uden tilstrækkelig monitorering gav det hurtigt problemer for det tværgående workflow, hvilket medførte forsinkelser og manglende adgange til delsystemer. 

Ifølge Mogens Ravnholt Jensen skyldtes det manglende forståelse for hans virksomheds behov: 

“Det hele skal være klar. Jo flere gange du skal have fat i en kasse, jo flere penge koster det. Overskuddet ligger i de små detaljer. Summen af alle detaljer gør, at det kan blive voldsomt dyrt, hvis det ikke spiller.”

Man afbrød samarbejdet og vendte tilbage til Azend, hvor alle kræfter blev sat ind på at analysere og kortlægge behovene, så man kunne genoptage samarbejdet. Konvertering af data varede nogle få dage og blev foretaget hen over en helligdagsferie, hvorefter man kunne gå i luften med den løsning, der kører den dag i dag.

Intern IT-drift eller outsourcing?

For Mogens Ravnholt Jensen er hele spørgsmålet om outsourcing af IT eller ej ret simpelt. For ham giver det ingen mening at holde det internt i virksomheden. Der er nemlig så meget specialiseret viden involveret i IT-drift, at én person umuligt kan løfte opgaven. IT-sikkerhed er et godt eksempel på en kompleks disciplin med tilhørende underområder: firewall, netværksopbygning, sikkerhed på servere og på den enkelte pc.

“Jeg har ikke mødt nogen endnu, som behersker alle disse discipliner. På et opdateret niveau.”

Selv meget store virksomheder vælger at outsource dele af deres IT, fordi det kræver så mange ressourcer at holde sig opdateret på udviklingen, fx indenfor sikkerhed.

”Jeg tror, at de fleste – hvis de regner rigtigt – vil komme frem til, at det er for dyrt at have tingene in-house. Og det man sagde engang: Det er hjertet i ens virksomhed. Det må man ikke lægge ud, for det skal man selv have styr på. Det gælder ikke mere.”

Mere om United Textile Group

United Textile Group ejer selv alle sine fabrikker og satser på en forretningsmodel med gennemsigtighed, sporbarhed og bæredygtighed i centrum. Virksomheden opnåede således GOTS-certificering i 2019 for kontoret i Danmark og fabrikken i Tyrkiet. En certificering kræver blandt andet anvendelse af minimum 95% økologiske tøjfibre i produktionen og er den højeste certificering indenfor bæredygtig tekstilproduktion. Resten af koncernen er i gang med processen.

GOTS kræver årlig audit, indblik i virksomhedernes økonomiske forhold og sporbarhed i forhold til tekstilets oprindelse og rejse fra mark til forbruger. Der stilles også krav til sikkerhed og socialt ansvar overfor medarbejderne.

UTG anvender desuden 3D-teknologi i designfasen, hvilket mindsker ressourceforbruget og gør det hurtigere og lettere at ændre form og farver på designs, inden de går i produktion. Det kan du læse mere om på UTGs hjemmeside.

Relaterede cases